След петгодишен съдебен процес крайнодесните лидери на партията Златна зора бяха

...
След петгодишен съдебен процес крайнодесните лидери на партията Златна зора бяха
Коментари Харесай

Гръцките неонацисти "Златна зора" бяха осъдени като престъпна група

След петгодишен правосъден развой крайнодесните водачи на партията  " Златна зора " бяха приети за отговорни за това, че са управлявали престъпна организация. Цялото управление на " Златна зора ", отпред с партийния водач Никос Михалолиакос, са сред 68-те обвинени в ликвидиране, лъжесвидетелстване, нахлуване над хора с леви убеждения, владеене на оръжие и ръководство на незаконна формация, замаскирана като политическа партия.

Обвиняемите могат да получат до 15 години затвор. Ако бъдат приети за отговорни и в спомагателни закононарушения, присъдата ще се усили. Според международните медии това е най-мащабното дело против ненонацисти в новата история.

Решението на съда беше посрещнато от бурните овации на събралото се голям брой пред съда в Атина, само че не липсваха и конфликти сред последователите на крайнодесните хрумвания и съперници на " Златна зора ", които полицията успя да потуши със сълзотворен газ и водно оръдие. Бившият министър председател на Гърция Алексис Ципрас, който беше измежду събралите се пред съда, съобщи, че след години на ненавист, отравяне на гръцкото общество и убийства фанатиците от " Златна зора " най-сетне ще се изправят пред справедливостта.

62-годишнията Никос Михалолиакос основава " Златна зора " като патриотична партия. Той е разгорещен последовател на Хитлер и отхвърля Холокоста. В най-тежките години на финансовата рецесия в Гърция партията се трансформира в третата политическа мощ на страната. Властите обаче стартират следствие, когато през 2013 г. неин член намушква смъртоносно гръцкия хип-хоп реализатор Павлос Фисас, прочут с антифашистките си убеждения. В хода на резследването излиза наяве, че " Златна зора " са отговорни и за убийството на четирима египетски имигранти, които работели като риболовци и на един пакистански преселник в Атина.

Обвиняемите отхвърлят всички обвинявания и настояват, че са станали жертва на политическите интриги на съперниците им.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР